2013 door de scope van Joachim

Scopevanjoacfdfrefhim

We zijn weer bij de vijftiende van de maand, dus tijd voor een nieuwe scope op een bepaald onderwerp. Deze maand ga ik niet dieper in op een bepaald aspect uit de gamewereld, maar bekijk ik het afgelopen jaar door mijn scope. 2013 was niet zomaar een jaar, maar een jaar bomvol bikkelharde concurrentie. 

In de game-industrie is de concurrentie moordend. Kleinere games moeten het opnemen tegen de reusachtige kleppers. Velen falen hier in. Kijk maar naar de Kickstarter-campagnes die worden afgeblazen, omdat te weinig mensen ze steunen. Bij deze projecten zitten soms fantastische games, maar helaas denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Andere games ervaren een meer dan succesvolle campagne en halen tot het driedubbele van het verwachte bedrag binnen. Hiermee kunnen de ontwikkelaars leuke extra’s bieden wat alleen maar ten goede komt voor de backers. Nu, niet alleen Kickstarter-campagnes mislukken, maar ook bepaalde games. Kijk maar naar WRC 4. Een slechte game zeggen velen, maar hoe komt dat ook? In diezelfde maand lag F1 2013 in de winkelrekken en een beetje later lanceerde Need for Speed: Rivals. Als je dan nog even wacht, ligt Gran Turismo 6 binnen de kortste keren in de schappen. Gamers kijken niet meer naar de ‘simpelere’ games. Ze denken van begins af aan dat het spel zal falen, maar geef het toch een kans. Zo slecht was WRC 4 niet, maar de concurrentie is gewoon moordend.

GTA V vs AC BF

Ook voor de grotere jongens is het een zware concurrentiestrijd. Vroeger was Battlefield dé multiplayergame, maar nu speelt Call of Duty ook meer in op dat aspect. Naast een leuke singleplayer bieden beide games een uitgebreide multiplayer die je samen met vrienden tegen andere gamers kunt spelen. Daarnaast krijg je ook nog een co-op en bij Call of Duty een horde ondode, spuuglelijke zombies. Beide kleppers moeten elk jaar weer zo goed mogelijk proberen te innoveren, want hetzelfde blijven is in dit geval achteruit gaan. Maar wie is nu dé beste shooter? Call of Duty? Battlefield? Ik weet het zelf niet, de strijd is te hard. Ook rond de grootste games van deze tijd wordt er dikwijls gediscussieerd. De ene groep zegt dat GTA V de grootste spelwereld aller tijden heeft. De andere groep zegt dan weer dat Assassin’s Creed IV: Black Flag het grootst is om te verkennen. Er zullen altijd partijen zijn die van mening verschillen. Ook dat maakt van de gamewereld een harde sector. Mijn voorkeur is toch Black Flag. Sorry GTA-fanboys…

In plaats van te concurreren tijdens de drukke periode, is het misschien verstandig games uit te brengen als er een rustigere periode aankomt. Herinner je afgelopen zomer nog? Nee, niet dat je daar straalbezopen op het strand lag, maar de extreem rustige game-periode? De gelanceerde games kan je op één hand tellen. Al onze jongeren hadden twee maanden vakantie en dan komen er praktisch geen games. Eind augustus kwam het weer op gang, maar triestig noem ik dit door de ogen van een gamer gezien.

xbox-one-vs-ps4

Natuurlijk staat 2013 ook gekend om de consolestrijd tussen Sony en Microsoft. De PlayStation 4 ligt nu al een dikke twee weken in de winkelrekken. Nou ja, niet in de winkelrekken, maar de console staat al te blinken in verschillende huiskamers. In België is het helaas niet mogelijk om al een Xbox One te kopen, want ons landje viel uit de selectie voor de eerste lancering. Dit kwam vanwege de taal die nog niet volledig in de console was geïntegreerd. Normaal gezien mogen we begin 2014 de console verwachten, maar geruchten gaan al de ronde dat het zal worden verlaat naar komende zomer of zelfs later. Strategisch niet goed van Microsoft, want kunnen de Xbox-gamers nog zo lang wachten? Een overschakeling naar de PlayStation 4 kan een mogelijk gevolg zijn. Het is dus een harde strijd om de beste consolemaker te zijn, maar wie gaat nu met die fel begeerde prijs lopen? Ik laat mijn mening in het midden. Sony heeft een betere aanpak, Microsoft betere exclusives. Als laatste wil ik het nog even hebben over Firstlook 2013. Voor ondergetekende was dit het eerste evenement om als journalist te mogen meemaken. Tevens was het ook de eerste kennismaking met de PS4 en Xbox One. Een fijne beleving, maar ik heb soms té lang moeten wachten om tien minuutjes te kunnen gamen, helaas.

2013 was een jaar vol ups en downs. De ene maand beleefden we hoogperiodes, de andere tijden zaten we, jawel het mag gezegd worden, straalbezopen op dat strand. Toch worden we weeral verlekkerd met een nieuwe generatie consoles die ons nog lang zal bezighouden met onze favoriete hobby. Laten we er eentje drinken op een goed 2014!

© Game4Me.be
Joachim