Comic Review: De tuin van Daubigny

daubigny

Reeks: One-shot

Uitgeverij: Blloan

Pagina’s: 56

In de winkel sinds:  12 oktober 2016

Prijs: €16,95

ISBN: 9789462104631

Er zijn vele grote kunstenaars die bewonderd worden en nog meer die al in hun graf lagen vooraleer ze écht erkend werden. Er gaan dagelijks miljoenen euro’s om in het veilingcircuits waar Picasso’s of Van Gogh’s verkocht worden. Maar sommigen zijn minder bekend. Charles-Francois Daubigny bijvoorbeeld.

Van de schilder Daubigny kunnen we niet zeggen dat heel veel mensen hem kennen, maar door het 56-pagina lange werk van De Roover en Comheecke krijgen we een blik op de man, verteld door de dokter van Vincent van Gogh. We kenden de man niet, maar we leren via de achterflap dat Daubigny een inspiratiebron was voor de beroemde Vincent van Gogh. Het is een verhaal geworden in verschillende hoofdstukken die verschillende delen van Daubigny zijn leven tonen.

daubig

Een cartooneske stijl begeleidt op het eerste zicht simpele verhalen, maar als je verder kijkt dan je neus lang is zie je dat de verschillende ontmoetingen met verschillende mensen de persoonlijkheid en werk van een artiest beïnvloeden. Het is wel deels fictief, niemand kent zoveel details uit zijn leven en door er hier en daar humor in te brengen, krijgen we een vlot lezend album dat erg interessant is, maar ook mooi om zien.

De tuin van Daubigny won in 2015 de prestigieuze prijs De Bronzen Adhemar en dat toont. Een verdiende prijs voor een knap album. Niet alleen qua tekenstijl, maar ook op vlak van humor, structuur en verhaalvertelling. Geen ingenieus of ingewikkeld verhaal, maar wel mooi verteld.

© Game4Me.be

8