Early Access door de scope van Joachim

Scopferfevanjoachim

Geduldig wachten op de release van een nieuwe game kunnen we niet meer. Ontwikkelaars weten dat het soms lang kan duren alvorens hun game effectief op de markt komt. Daarom is er een systeem bedacht waardoor wij nu al games kunnen spelen terwijl ze nog in ontwikkeling zijn, namelijk Steam’s Early Access. Wat het is en wat de voordelen zijn, zal ik eens snel uit de doeken doen. 

Dankzij een nieuw systeem (Early Access) van Steam (digitaal platform om games aan te kopen) is het mogelijk om vroegtijdig met games aan de slag te gaan. Gaat dat bij elke game? Nee, helemaal niet. De ontwikkelaar moet zelf zijn game vroegtijdig aanbieden via Steam. Als ze dat doen, kunnen gamers die interesse hebben het spel al aankopen. Meteen daarna wordt het gedownload op je computer en kan je al beginnen met spelen. Natuurlijk is het geen afgewerkt spel. Je zal op tal van bugs lopen, onafgewerkte stukken spelen en eventueel maar een beperkt deel van het spel te zien krijgen.

Voordelen voor iedereen

Heeft een ontwikkelaar hier voordeel aan? Ja, absoluut. Ten eerste krijgt de ontwikkelaar al een heleboel geld in het laatje indien het spel succesvol wordt ontvangen. Met dit verkregen geld is het mogelijk om de ontwikkeling van het spel af te ronden, maar ook om extra zaken toe te voegen. Naargelang het beschikbare kapitaal kunnen ontwikkelaars meer of minder met het spel doen. Niet alleen geld is een voordeel, ook feedback is een belangrijke factor in het Early Access-proces. Als gamers het spel vroegtijdig aankopen, kunnen ze feedback geven aan de ontwikkelaars. De ontwikkelaars zullen hier veel aandacht aan besteden, want zij willen natuurlijk de beste game-ervaring leveren. Ontwikkelaars leren uit de behoeften van de gamers om bepaalde dingen toe te voegen, maar ook zaken verwijderen die nutteloos zijn in het spel.

Steam early access screen

Als gamer moet je ook voordelen hebben, dat is logisch. Je koopt niet zomaar een onafgewerkt spel. Het eerste, en misschien wel het leukste voordeel, is dat je voordat de officiële release plaatsvindt het spel al hebt kunnen spelen. Als je echt uitkijkt naar een game, dan koop je het toch gewoon aan. Een tweede voordeel is dat de Early Access-versie vaak goedkoper is dan het afgewerkte spel. Het is dus nog goed voor onze portemonnee. Een derde voordeel is het feit dat je aan de ontwikkelaar kan doorgeven wat er goed en slecht is aan het spel. Daar houden ze rekening mee, waardoor ze uiteindelijk een spel maken dat alles bezit wat je graag wenst in een game. Je helpt als het ware mee aan de ontwikkeling.

Ontstaan van prachtgames

Als we momenteel een blik werpen op het aanbod van Early Access-games, dan zien we meteen 115 titels die je al kan kopen. Als we dan verder kijken zien we games die ons bekend in de oren klinken. Kennen jullie Larian Studios nog? Die Belgische ontwikkelaar? Ja, ook zij hebben een game die je nu al kan spelen via Early Access. Voor 39,99 euro heb je Divinity: Original Sin. Wat wel opvalt is dat de prijs hier hoger ligt dan andere Early Access-games. Het is niet altijd zo dat je ze vroegtijdig ook goedkoper kunt aankopen helaas. Ook Next Car Game bevindt zich in de Early Access van Steam. Ontwikkelaar Bugbear Entertainment kwam met het spel op Kickstarter, maar toen ze verder wilden gaan met de ontwikkeling, wilde niemand de uitgever zijn. Alle uitgevers zagen geen potentieel in de game en geloofde niet in het verhaal van de ontwikkelaar. Ze besloten niet in zee te gaan met Bugbear. Maar de ontwikkelaar liet het hoofd niet hangen. Ze besloten het spel zelf uit te geven en te werken via Early Access. Tot ergernis van vele uitgevers leverde Next Car Game na één week Early Access al meteen één miljoen dollar op. Dat is enorm veel en wordt hierdoor bezien als één van de meest succesvolle Early Access-games tot nu toe samen met DayZ.

dayz wallpaper

DayZ; een succesverhaal waarvan we nog heel veel zullen horen. Oorspronkelijk was het een ArmA II mod, maar vanwege de grote populariteit besloot Bohemia Interactive er een standalone van te maken. In de eerste vier weken op Early Access werd het spel maar liefst één miljoen keer aangekocht. Dat aantal neemt nog steeds toe, waardoor de ontwikkelaar nu al meer dan 25 miljoen dollar op zak heeft om er een leuk spelletje van te maken. Graag geven we jullie nog enkele wijze woorden mee van de DayZ bedenker Dean Hall.

“DayZ Early Access is your chance to experience DayZ as it evolves throughout its development process. Be aware that our Early Access offer is a representation of our core pillars, and the framework we have created around them. It is a work in progress and therefore contains a variety of bugs. We strongly advise you not to buy and play the game at this stage unless you clearly understand what Early Access means and are interested in participating in the ongoing development cycle.”

Met 115 games in de aanbieding is Steam’s Early Access een groot succes aan het worden, zowel bij ontwikkelaars als gamers. Beide partijen halen er tal van voordelen uit en potentiële pareltjes ontpoppen tot de meest populaire games. Ben je steeds op zoek naar iets nieuws? Houd dan zeker het aanbod van Early Access in de gaten en speel je favoriete spel alvorens het officieel verkrijgbaar is. 

© Game4Me.be
Joachim