Examengames door de scope van Joachim

Scopefrevanjoachim
Untzeddeitled-1

We kennen het allemaal. De meest tijdrovende, vreselijke en hatelijke periode van onze jeugdjaren: de examens! Na twee weken zwoegen en zweten om ze tot een goed einde te brengen, gaan we meestal meteen richting de tapkraan en zuipen we tot we kruipen. Naast al de problemen die examens met zich teweeg brengen, is er iets wat we zeker niet mogen vergeten: de games die tijdens de examens uitkomen.

School is nu eenmaal verplicht. We moeten studeren, studeren en nog eens studeren. Later gaan we wel opscheppen over ons diploma, maar de tijd dat je je broek aan het verslijten bent op de schoolbanken is vreselijk. Je denkt niet aan je diploma, noch aan je verdere leven. Het enige dat rondspookt in ons brein, zijn games. Na een vermoeiende schooldag thuiskomen, in de zetel ploffen en gamen tot je vingers er vanaf vallen. Het lijkt fantastisch, maar in werkelijkheid is het alleen een droom. Jongeren worden opgezadeld met bergen huiswerk en krijgen wekelijks nog enkele testen, waarvoor ze uren achter hun bureau kleven om de leerstof in hun hersens te rammen.

RememberMe-08

Remember Me

Als we een uurtje vrij hebben, dan sprinten we vrijwel meteen naar onze console en gamen we tot we naar dromenland moeten gaan. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je niet het hele jaar hetzelfde spelletje speelt, maar dat je regelmatig eens iets nieuws koopt. Soms heb je geluk en komt je favoriete spel vlak voor of in een vakantie uit. Dan kan je dagenlang spelen zonder dat iets of iemand (school dus) in je weg staat. Je kan ook de pech hebben dat je zolang uitkijkt naar een game en dat je deze toch niet koopt wanneer deze eindelijk uitkomt. De oorzaak? Een boekbespreking, vier testen, tien pagina’s Franse oefeningen en dan komt de leerkracht van Duits ook nog eens melden dat we het volgende hoofdstuk moeten bekijken en de moeilijke woorden even moeten verklaren. Hatelijk, zeker als je te horen krijgt dat morgen de wiskunde test is waar je niets van wist… Die game, die zal voor volgende week zijn. Sommige studenten kunnen de drang echter niet weerstaan en kopen het spelletje toch. Het gevolg is natuurlijk een buis voor die test van wiskunde en half afgemaakte oefeningen, waarschijnlijk ook nog overgeschreven van een vriend. De mevrouw van Duits kon fluiten naar de voorbereiding op haar les. Ach ja, deze studenten hebben in ieder geval wel genoten van een schitterende game die ze zeker in huis moesten halen.

Gamen tijdens school, het is niet gemakkelijk. Zeker niet als die games tijdens de examens uitkomen. Hoe erg is het wel niet als topgames uitkomen tijdens de examenperiode? Ook dit jaar hebben we hetzelfde probleem. Gisteren verscheen The Last of Us, maar helaas zal deze niet meteen in mijn PS3 kruipen. Eerst die verdomde examens afleggen. Ook Remember Me had te kampen met dit probleem. Mijn examens begonnen op 7 juni, de dag van de release van Remember Me. Doen uitgevers dit opzettelijk of denken ze niet aan hun klanten? De verkoopcijfers van de eerste week na release zullen toch beduidend lager liggen dan een game die willekeurig in het jaar uitkomt? Lanceer de game desnoods twee weken later, want dan begint de zomervakantie. Studenten hebben dan iedere dag tijd om te gamen en gaan sneller geneigd zijn om een nieuwe game te kopen. Het toeval is wel dat er verschrikkelijk weinig games uitkomen deze zomervakantie.

the-last-of-us (1)

The Last of Us

Gelukkig mogen we toch enkele games verwachten meteen na de examens. Deadpool is misschien een spelletje dat goed zal verkopen na de examens, samen met Company of Heroes 2. Deze uitgevers hebben er misschien bewust voor gekozen om de game na de examens te lanceren, waarvoor dank! Ik wil ook nog even een blik werpen op de games die we in de zomervakantie mogen verwachten. Als eerste zal Splinter Cell: Blacklist er eentje zijn om naar uit te kijken. Met Sam Fisher je vijanden in alle stilte vermoorden of deze keer aan de hand van een directe aanval. Die keuze mag je maken op 22 augustus. De dag erna komt het knotsgekke Saints Row IV en Bureau: XCOM Declassified uit. Drie games op twee dagen, dat is net weer teveel van het goede. Nog eens een weekje later komt Lost Planet 3. Voor de rest van de zomervakantie zal het maar zeer povertjes zijn.

Games die uitkomen tijdens de examens zijn mogelijk games die niet meteen zullen worden aangekocht. Dit jaar hebben we te kampen met Remember Me en The Last of Us. Volgens mij geen slimme zet van de uitgevers, maar het is hun keuze. Wat ik na de examens zal doen, is me eens goed amuseren met mijn vrienden en zeker niet aan school denken. Tot slot wil ik nog één ding zeggen: iedereen nog veel succes met de examens!

© Game4Me.be
Joachim