De zondag van Firstlook 2013 door de scope van Joachim

Scopevanefrfjoachim

Op zondag 6 oktober stond de wekker ten huize Van der Hulst op 5u 15. Dat is vroeg, heel vroeg. De wekker vloog die bewuste nacht wel tegen de muur, maar ik was wakker. Toch stond ik met plezier op en dat allemaal voor jullie! Ik trok die dag samen met collega Steven naar het Nederlandse Utrecht om de gamebeurs Firstlook een bezoekje te brengen. 

Na een lange treinrit en ambetante – lees dronken – mensen rondom me, kwam ik aan op Firstlook. Goed op tijd, want ik kon nog een uurtje wachten alvorens binnen te gaan. Wel jammer, want dat de pers moet wachten terwijl er al mensen op de beursvloer rondlopen, is – om het beschaafd te zeggen – schandalig. Het zijn wij wel die voor reclame alsook goede publicatie kunnen zorgen. Na een uur mochten we ons eindelijk een weg naar binnen banen. Eerst even alles verkennen, een mislukte foto laten nemen op de stand van Destiny en dan aanschuiven voor een kleine speelsessie met de PlayStation 4. Helaas kwamen we als laatste van de groep het speelterrein binnen, dus moesten we het stellen met Knack. Ik had liever DriveClub willen uittesten, maar daarvoor mocht ik nog eens een uurtje aanschuiven. Niet dus! De speelsessie met Knack duurde tien minuutjes, maar de demo die ik kreeg was wel een leuke. We konden wat van de wereld verkennen en vechten. Qua demo was deze goed, want we kregen in een korte tijd veel te zien. Hop naar de Xbox One stand voordat de grote menigte zou binnenkomen.

20131006_14123520131006_171610

Bij de mannen – en mooie!! – vrouwen van Microsoft ben ik het meest uit mijn sokken geblazen. Ik kon kiezen tussen Forza 5, Ryse: Son of Rome en Dead Rising 3. Moeilijke keuze, maar het is dan toch Dead Rising 3 geworden. Ik kreeg een Xbox One controller in de hand geschoven en een Seven hoofdtelefoon. Twintig minuten lang heb ik genoten van zombies. Wat mij het meeste is bijgebleven, zijn de geluiden. Mede dankzij de goede kwaliteit van de hoofdtelefoon, maar ook omdat het gewoon schitterend is en levensecht klinkt. Goed, de next-gen standen waren bezocht, dus tijd om onze magen even te vullen. Na een korte break trokken we er weer op uit en mochten nog enkele games uittesten. Assassin’s Creed IV: Black Flag was er zo eentje, maar sloeg dik tegen.

Meer dan twee uur hebben we moeten wachten om tien minuutjes een demo te spelen, waarvan er al honderden filmpjes op het internet staan. Nogmaals, de pers zolang laten wachten is echt geen goede aanpak en bovendien speelde het spel zeer slecht. Ook hier kregen we een PS4 controller in de hand en een hoofdtelefoon die niet werkte of veel de zacht stond, omdat ze op de Ubisoft stand luide muziek speelden. Ik heb er niets op tegen, maar van het spel heb ik niets gehoord, jammer. Daarnaast was de versie die ik kreeg rotslecht. Mijn Kenway voerde niet alles uit zoals ik het commandeerde via de controller waardoor mijn schip een aantal keren tegen de rotsen is aangeknald en hij niet meer van boord wilde om het fort te betreden. Ik zat daar, op de rand van de Jack Daw. Edward Kenway wilde niet in het water. Nadien viel hij er dan toch in, dus gingen we richting fort. Daar bleef ik ook weer op de rand van de muur vastzitten en de laatste vijftien seconden heb ik toch nog even kunnen vechten.

Zoals je hopelijk wel hebt begrepen: de speelsessie van Assassin’s Creed IV: Black Flag was ronduit hopeloos. Te lang wachten voor een onafgewerkte versie? Neen dank u. Het enige positieve aan de Ubi stand waren de mooie boothbabes. Gelukkig was er wel een stand waar we graag naar zouden willen terugkeren. Warner Bros. maakte veel goed. We konden aan de slag met Injustice: Gods Among Us, maar omdat dit een game is die reeds enkele maanden uit is, besloten we die links te laten en ons naar de nieuwe games te begeven. Steven speelde Batman: Arkham Origins, maar ik liet een sessie aan me voorbijgaan omdat het te hard leek op zijn voorganger. Opvallende vernieuwingen waren niet zichtbaar. De game die me wel heeft kunnen overtuigen, is Dying Light. Ook deze is nog lang niet afgewerkt, maar speelde gewoonweg super. Mirror’s Edge gecombineerd met zombies: het heeft wel iets. Deze ga ik nog zeker op de voet volgen.

20131006_14112720131006_140548

Omdat mijn benen van mijn romp gingen vallen, was het hoogtijd om even te gaan zitten. Daarom gingen we naar Topware Interactive en keken we naar een live-demo van Raven’s Cry. Dit is een piratengame voor de huidige generatie consoles. Omdat we net naar Black Flag waren geweest, was deze toch opvallend minder. Het personage liep heel statisch en ook de gevechten waren niet intensief. De graphics waren ook minder, maar al bij al leek dit spelletje nog potentieel te hebben. De vrouwelijke piraat die aanwezig was om er voor te zorgen dat we in een mooie rij bleven wachten, gaf ons nog een leuk cadeautje mee. Ook de vriendelijke man die ons begeleidde bij Dying Light wist ons enkele t-shirt te verschaffen die we graag aan jullie willen uitdelen.

Firstlook was leuk om eens kennis te maken met de PS4 en Xbox One. We hebben leuke games kunnen testen, alleen de wachtrijen zijn gigantisch lang. En dat ook voor de pers. Ik kan niet anders zeggen dan dat de organisatie op niets trekt, maar het was al bij al een leuke ervaring.

© Game4Me.be
Joachim