PlayStation Plus door de scope van Joachim

Scopevdzedezanjoachim

Als je in het bezit bent van een PlayStation 3, PlayStation 4 of PS Vita, dan heb je de optie om je aan te sluiten bij PlayStation Plus. Wat is het en wat zijn de belangrijkste voordelen bij het abonneren op deze dienst? Dat zal je snel te weten komen in deze ‘door de scope van Joachim’, inclusief mijn mening over dit systeem. 

PlayStation Plus is een dienst die wordt aangeboden door Sony voor iedereen die in het bezit is van een PS3, PS4 of diens handheld, de PS Vita. Gratis is deze dienst niet, je betaalt er jaarlijkse vijftig euro voor om er gebruik van te kunnen maken. Is een jaar teveel? Dan heb je nog de optie om een driemaandelijks of zelfs maandelijks abonnement te nemen. Nu goed en wel, het is een dienst van Sony voor gamers waarvoor je moet betalen, maar wat houdt het systeem exact in? Eigenlijk is dat heel simpel. Als je lid bent van PS Plus, krijg je tal van voordelen die andere gamers niet hebben. Je zal onder andere kunnen genieten van gratis games, exclusieve items, kortingen op games en zelfs een online opslagplaats voor jouw savegames.

De grootste reden waarom gamers zich aansluiten bij PS Plus is ongetwijfeld voor de gratis games die je krijgt. Elke maand zijn dat maar liefst twee PS3-titels, maar ook twee PS Vita-games en eentje voor de nieuwste console; de PlayStation 4. Het leuke hieraan is dat het geen crap-games zijn, maar degelijke games. Maandelijks probeert Sony er een AAA-titel in te steken, zoals Tomb Raider voor deze maand. Dat spel is nu één jaar oud, dus we krijgen redelijk recente games voorgeschoteld. Vorig maand werd BioShock: Infinite toegevoegd aan de Instant Game Collection; een game die heel wat lof over zich heen kreeg. Voor een heleboel gamers is het de ideale gelegenheid om bepaalde games uit te testen, maar ook om eens andere genres in te duiken. Wie weet kom je nog prachtpareltjes tegen waar je voordien nog nooit van had gehoord. Hieronder heb ik een video geplaatst die alle PS Plus-games van 2013 toont. Je zal merken dat er heel wat top games de revue gepasseerd hebben, zoals Need for Speed: Most Wanted, Assassin’s Creed III en Far Cry 3.

Voor de PlayStation 4 is het nog een redelijk mager aanbod qua gratis games. Maandelijks krijgen we een nieuwe game, maar nog geen AAA-titels. Misschien heeft dit ook te maken met de ietwat tegenvallende line-up bij de release, want veel exclusieve games waren niet van de partij. Daarom deelde Sony gratis indiegames uit, die toch een succes wisten uit te lokken. Contrast was voor mij persoonlijk nog de game die me het meeste aansprak, maar games zoals Resogun en Don’t Starve vlogen als zoete broodjes voorbij de gratis, virtuele winkelkassa. Ik begrijp ook dat er heel wat gamers zitten te wachten op een AAA-titel, net zoals ik, maar Sony heeft beloofd dat er de komende maanden toppers zullen aankomen. Daar kijk ik dan ook vooral naar uit, want als ze ware toppers zullen aanbieden, kan het ook alleen maar meer abonnementen opleveren.

Playstation-Plus-Catalogo-Atual-Abril-2013

En daar heeft Sony de laatste maanden al goed voor gezorgd. Het aantal PS Plus-abonnementen is verdrievoudigd. Dat is een gigantisch pak meer! Natuurlijk weten we allemaal al hoe dat komt. Als je een game voor je PS4 online wil spelen, dan moet je connectie met het internet hebben. Helaas is dat alleen maar mogelijk via zo’n PS Plus-abonnement. Een strategische zet van Sony, maar dan mag er al eens een AAA-titel komen, nietwaar? Gelukkig hoef je niet voor alle games een PS Plus-lidmaatschap te hebben om online te kunnen spelen. The Elder Scrolls Online is daar het perfecte voorbeeld van. Dat spel kan je volledig spelen zonder ook maar één cent te betalen aan Sony, maar er is een addertje onder het gras, een serieuze adder eigenlijk. Bethesda heeft ervoor gezorgd dat je geen PS Plus-account hoeft te hebben, maar je moet wel een maandelijks bedrag aan hen betalen. Hoe ze dit met Sony hebben kunnen regelen, weten wij niet, want Sony zal nooit inkomsten aan zich laten voorbij gaan.

PlayStation Plus is dus een ideaal systeem voor gamers die graag eens iets nieuws willen spelen en hun grenzen willen verleggen door gratis games uit te proberen. Ook voor PS4-gamers is het zeer handig, want anders zal je enorm veel games niet online kunnen spelen, wat een jammere zaak is natuurlijk. Daarbovenop krijg je ook nog exclusieve kortingen en een opslagplaats voor al jouw savedata. Zo heeft je console meer geheugen over om games te downloaden. Kort gezegd: veel voordelen voor een laag prijsje en dat heeft mij al veel fijne momenten opgeleverd.

© Game4Me.be
Joachim