PS3-ervaringen door de scope van Joachim

grtrgt

Veel gamers zullen moeilijke tijden tegemoet gaan, want je kent het gezegde: er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Zoals je al kan raden, de tijd van gaan is gekomen. Maar we blijven niet met lege handen achter. Want ook de tijd van komen komt er aan. Allemaal vreemde woorden om maar één onderwerp nog eens in de bloemetjes te zetten: de PlayStation 3. 

23 maart 2007. Voor velen een dag waar naar werd uitgekeken, voor mij persoonlijk een doodgewone schooldag. Voor diegene die nog niet mee zijn, 23 maart 2007 is de datum waarop de PlayStation 3 in Europa lanceerde. De opvolger van de PS2 was er eindelijk en er leken nieuwe poorten open te gaan voor gamers. We kregen games op blu-ray discs, zagen grote verschillen op grafisch gebied en dat verbeterde alleen maar tijdens de daarop volgende jaren. Ondergetekende was er niet meteen bij vanaf dag één. Mijn PS2 werkte nog perfect en had niet eens het besef dat er een PS3 op de markt was gekomen. De gamewereld sprak me toen nog niet aan, maar wat verwacht je van een tienjarige knul die aan zijn apenjaren ging beginnen.

Goed, ik probeerde dag in dag uit dat ene level van God of War uit te krijgen, of speelde voor de elfde keer de singleplayer van FIFA Street. Na een tijdje word je dat beu en ga je maar al te graag op bezoek bij je vrienden die een PS3 in de woonkamer hebben staan. Verliezen deed ik toch, want kennis over dat spul had ik niet. Tot op een welbepaalde zomerdag. Het was warm weer – heet eigenlijk – en een vriend van me had een PS3 aangeschaft met daarbij Modern Warfare 2. We zitten momenteel al in het jaar 2010, dus twee maanden schoolvakantie stond gelijk aan dagen Call of Duty spelen bij mijne maat. En toen was ik verkocht! Ik moest en zou een PS3 in huis halen. Zo gezegd, zo gedaan en onze woonkamer werd ook van een PS3 voorzien. Mijn eerste game was Red Dead Redemption. Wat een knaller was me dat. Meteen een tweede game zoeken die het nog beter deed, was al geen gemakkelijke opdracht. Ik heb me uren geamuseerd met dat spel. Maar niet veel later kocht ik de grootste floppen.

PS3

Haze, een voorbeeldje van zo’n flopspel, vloog na tien minuten spelen alweer door de ramen richting vuilnisbelt. Zulke misbaksels wilde ik niet meer. Toen kocht ik Far Cry 2. Jawel, ook zo’n kl*tegame. Ik begon al te twijfelen aan mijn PS3. Is dit het? Nee, gelukkig niet. Toen leerde ik games als The Elder Scrolls en Need for Speed kennen. Uren heb ik me geamuseerd met die games. Met Skyrim heb ik meer dan honderd uren doorgebracht. Dat is veel, echt veel. Maar het voelde goed. Een game die je honderd uur speelt is toch een topgame? Ik was blij dat mijn PS3 me zo’n plezier kon bezorgen. Bovendien werden games niet alleen beter, maar zagen ze er ook mooier uit. Vergelijk zelf maar eens je eerste PS3-spel met de games die je nu speelt. Het ziet er bijna levensecht uit en dat is wat wij gamers dezer dagen willen. Realiteit. Een gebouw dat instort en een gigantische vuurbal vormt waarbij je de hitte tot in je zetel kunt voelen, dat is pas gaming.

Zulke momenten zullen we nog veel mogen beleven. Denk maar aan games als Battlefield 4, Assassin’s Creed IV: Black Flag en Call of Duty: Ghosts. Op de PS3 zien ze er prachtig uit, om op te eten. Maar wat als ze naar de jongere broer van onze console gaan. Ook deze games zullen beschikbaar zijn op de PS4. Je krijgt niet alleen een nieuwe console met DualShock, maar ook verbeteringen op vlak van gameplay, belevingsgenot en grafische kwaliteit. We zullen met spijt in het hart afscheid moeten nemen van onze PS3, want de PS4 zal nu gamers hun harten veroveren.

Zoals ik reeds zei, er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. De PS3 zal nu stilaan richting zolder verschuiven en plaatsmaken voor de nieuwere versie. Ik zal echter nooit vergeten welke fantastische momenten ik met mijn vriend heb mogen beleven. Hij heeft me leren voetballen, leren racen, leren vechten en flikken op hun bakkes slaan, maar het belangrijkste van al: mijn PS3 heeft me leren genieten. Ik ga je missen!

© Game4Me.be
Joachim