Review: World of Final Fantasy

world_of_final_fantasy_characters_and_mega_mirage_summons

Ontwikkelaar: Square Enix, TOSE

Uitgever: Square Enix

Platformen: PS4, PS Vita

Genre: Actie, RPG

Releasedatum: 25 oktober 2016

Adviesprijs: €59,95

Final Fantasy is al jaren een gevestigde waarde onder de RPG’s. De geschiedenis van deze reeks is gevuld met grootse titels, maar ook helaas met hier en daar een mindere game tussen de rangen. Vooral de spin-off games hebben het al hard te verduren gekregen bij de fans, meestal terecht. Square Enix heeft wel de moed om niet op te geven, want een maand voor hun langverwachte Final Fantasy XV beschikbaar is, wagen ze zich nogmaals aan een spin-off. World of Final Fantasy wordt een kruising tussen Final Fantasy en Pokémon. Heeft Square Enix een schaamteloze kopie gemaakt van de succesvolle wereld van de Pokémon? Dit zochten we met veel plezier voor jullie uit.

Onze eerste beelden die we te zien krijgen in deze World of Final Fantasy zijn op zijn zachts mysterieus te noemen. We hebben totaal geen idee wat er aan de hand is en het enigste wat we te zien krijgen zijn twee kinderen die uit een diepe slaap ontwaken. We ontdekken dat deze kinderen naar de namen Lann en Reynn luisteren en dat ze net zoals wij niet weten wat er aan de hand is. Ze lijden aan geheugenverlies en hebben naast dat rare tekens op één van hun armen staan.

world-of-final-fantasy-screen-01-us-17jun15

We ontdekken al snel dat deze tekens de sleutel zijn naar het verdere verloop van de game. Lann en Reynn waren voordat ze in een diepe slaap en met geheugenverlies geconfronteerd werden één van de beste Mirage-vangers in Grymoire. Natuurlijk herinneren ze zich hier niks meer van en zijn ze hun krachten kwijt. De Mirages zijn de monsters die je moet proberen vangen in de wereld van Grymoire. Tijd dus om je krachten terug te krijgen zodat je weer die Mirage-vangers wordt van weleer.

De eerste uren in World of Final Fantasy is als een uitgebreide tutorial. Bij elke actie die we uitvoerde kregen we teksten te lezen die bol staan van de tips. Voor sommigen zal dit na een tijdje geforceerd aanvoelen, maar geloof ons vast als je deze tips gebruikt zoals het hoort je bepaalde gevechten snel kan omzetten van verlies naar winst. Je kan de wereld van Grymoire op twee manieren doorkruisen: als Lilikins of Jiants. Het verschil tussen deze twee manieren is groter dan je wel op het eerste zicht zou denken. Als Lilikin zagen we eruit als de populaire Funko popjes die je overal in de betere speelgoed of comicshops vindt. Als Jiants namen we dan weer een normale lichaamslengte aan.

woff_gameplay

Dat is natuurlijk niet het enigste verschil. Daarbij komen we ook bij het grootste verschil tussen World of Final Fantasy en Pokémon. Het vangen van de Mirages in World of Final Fantasy gebeurt op een iets andere manier. Onze eerste Mirage die we graag in ons team wilden, konden we niet zomaar vangen. Via de magische spreuk Libra konden we de zwakke plekken achterhalen van de Mirage en deze zo vangen. In World of Final Fantasy noemt dit ‘Imprism’. Soms is het voldoende om een melee aanval uit te voeren op een Mirage. Vanaf je de Mirage kan vangen zal dit zichtbaar zijn. Dan moet je gewoon je Prism naar hem gooien en hopen dat de vis bijt. Je kan ook Mirages tegen het lijf lopen die vastgeketend zijn. Dit wil zeggen dat deze Mirages onder invloed staan van een meester. Wil je deze Mirages toch vangen dan moet je eerst hun meester verslaan zodat de ketting breekt. Dan heb je de kans om de Mirage te vangen als je natuurlijk achterhaalt op welke manier.

Nadat we enkele Mirages in ons bezit hadden begon het echte werk. Je kan deze Mirages inzetten in gevechten. Dit gebeurt aan de hand van stacking. Elk personage of Mirage is voorzien van een lengtemaat. Als Lilikin ben jezelf een small personage en kan je enkel een stack bouwen met maximum twee andere Mirages die groter (large en medium) zijn dan jou. Als jezelf als Jiant speelt ben je een large personage en kan je een volledige andere stack bouwen als je als Lilikin speelt. Bij het bouwen van stacks is het zeer belangrijk dat je kijkt naar de stabiliteit van je stack en de krachten van je Mirages die je wilt combineren. Je stack kan omvallen als je zware aanvallen moet incasseren. Als je dit in de mot krijgt kan je je stack steeds voor een bepaalde tijd afbreken tijdens de gevechten. Let wel op dat hierdoor je personages een pak zwakker worden, want een gebouwde stack is steeds het krachtigste.

world-of-final-fantasy-3

Tijdens de gevechten kwam er ook spontaan een glimlach op onze snoet toen we zagen dat Square Enix terug naar het Turned-Based vechtsysteem grijpt, lekker old school. Het aloude bekende vechtmenu is ook terug beschikbaar, maar wie wenst kan ook een modernere versie hanteren. In World of Final Fantasy zijn ongeveer 150 Mirages te verzamelen, wie zich geroepen voelt om al deze Mirages naar een maximum level te krijgen zal helaas met een repetitief gevoel achterblijven. Tussen sommige Mirages zit nauwelijks verschil. Niet enkel kan je Lann en Reynn naar hogere levels brengen, maar ook je Mirages. Je Mirages uitbouwen gebeurt aan de hand van een skill tree waarin je punten kan steken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je je Mirages laat evolueren aan de hand van je skill tree.

Je kan ook speciale medailles verzamelen waarmee je helden uit voorgaande Final Fantasy avonturen kan oproepen zoals Tidus, Cloud en Warrior of Light. Natuurlijk is Final Fantasy nergens zonder zijn Summons. Deze Summons zijn nu Espers en figuren als Odin, Ifrit en Levathian mogen natuurlijk niet ontbreken. Op een bepaald moment kregen we toegang tot het Colosseum. Dit is een plek waar je het kan opnemen tegen andere spelers en hun Mirages. Je kan een Duel uitvechten waarin je het tegen elkaar opneemt met twee stacks. De tweede mode is Point Match. Dit is een gevecht dat zich afspeelt in drie rondjes. Het eerste potje is stack 1 VS stack 1, tweede potje is stack 2 VS stack 2 en derde potje is Stack 1 en 2 VS stack 1 en 2. In de eerste twee potjes krijg je één punt per gewonnen gevecht en in het laatste potje kan je twee punten verdienen als je wint. In het Colosseum is het ook mogelijk om Mirages te ruilen met andere spelers, maar je moet je wel aan een aantal regels houden.

020f68c505754a4ce00c2c163643b9c4_1920_kr

World of Final Fantasy is grafisch herkenbaar, maar richt zich toch meer naar het jongere publiek. Het beschikt over een gigantische schattigheidsfactor. Trouwe fans zullen zich ongetwijfeld met World of Final Fantasy vermaken. De sfeer is ook weer zeer herkenbaar voor de fans van de reeks. Grymoire is op zich een mooie wereld, maar voelt te lineair aan. Je hoofdstad (Nine Hills) is bevolkt door één verkoopster en twee Mirages. Dit moet je hub voorstellen, iets meer animo is meer dan welkom. De interactie tussen Lann en Reynn is zeer leuk. De humor die ze gebruiken is zeer vermakelijk. We hebben ons goed geamuseerd met World of Final Fantasy en vinden dit één van de betere spin-off games uit de stallen van Final Fantasy.

World of Final Fantasy heeft hier en daar herkenbare vergelijkingen met Pokémon, maar het is zeker geen kopie. Het stacken van je personages met je Mirages is zeer goed gevonden en ook het vangen van de Mirages verdiend een pluim. De Turned-Based gevechten juichen we enkel toe. Grafisch richten ze zich iets meer naar de jongere spelers, vooral de Mirages beschikken over een hoog knuffelgehalte. World of Final Fantasy beschikt over dezelfde gekende sfeer uit voorgaande delen. Het Colosseum is een leuke toevoeging, maar we twijfelen of dit veel gebruikt zal worden. De gameplay kan iets te repetitief aanvoelen als je je wilt focussen op alle Mirages en het doorkruisen van Grymoire voelt te lineair aan. Voor de jongere gamers onder ons is dit een leuke kennismaking met de wereld van Final Fantasy, voor de fans is dit een vermakelijke game.

© Game4Me.be

7
Stack een half

Good Things

  • Turned-based gevechten
  • Stacking
  • Imprismen van Mirages
  • Interactie tussen personages
  • Geen exacte kopie van Pokémon

Bad Things

  • Repetitief na enige tijd
  • Grymoire te lineair
  • Inspiratieloze hoofdstad